Dagbladet er en del av Aller Media. Aller Media er ansvarlig for dine data på denne nettsiden.  Les mer

- Forsmak på MDG-politikk

Krisen industrien opplever er en forsmak på hva som ville skjedd med MDGs industripolitikk, advarer Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

- Vi er i en ekstremt tøff situasjon, mange arbeidsplasser er allerede borte. Norges viktigste næring - olje- og gassindustrien - varsler store kutt i investeringer, som vil få store konsekvenser. Ingeniører, de som jobber innenfor konstruksjon, borerigg, oljeservice, hele verdikjeden kan oppleve et fall på opp mot 50 prosent fram mot 2022. Hele kysten rammes, fra nord til sør, advarer nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet.

Dagbladet møter Skjæran på videokonferanse mens han befinner seg i Nord-Norge. Med på møtet er også Frode Alfheim, leder i Industri Energi, som organiserer mange av arbeiderne Skjæran snakker om. De hendene som skal løfte Norge ut av krisen.

KRAV: Leder Frode Alfheim i Industri Energi gir full støtte til det kontroversielle skatteforslaget som vil sprøyte titalls milliarder til olje- og gassindustrien. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Ikke «gammelsosialisme»

Sammen retter de en streng pekefinger mot regjeringen, som de forventer leverer på Stortingets bestilling om en krisepakke for oljeindustrien. MDG er eneste parti som ikke stiller seg bak bestillingen.

Det er ventet at regjeringen kommer med forslag til tiltak overfor industrien i løpet av uka, mens de store grepene gjennomføres i revidert nasjonalbudsjett før sommeren.

- Jeg var i møte med statsministeren der hun poengterte at vi går inn i en periode der det vil være mangel på privat kapital. Jeg håper jeg oppfattet henne riktig at man framover vil være pragmatisk med å bruke staten som investor. Ikke på en gammelsosialistisk måte, men at man er pragmatisk. Staten eier en tredjedel av DNB etter at man gikk inn og reddet bankene etter bankkrisen, hadde man ikke gjort det ville vi ikke hatt en sterk norsk banksektor, sier Frode Alfheim.

Oljeskatten

Fagforeningstoppen med 56 000 medlemmer i ryggen står bak industriens ønske om å endre avskrivningsreglene for investeringer. I stedet for å ta avskrivningene over seks år, foreslår næringen at man kan få pengene tilbake «up front». Forslaget vil frigjøre titalls milliarder i en hardt presset næring.

- Den foreslåtte skatteendringen er det som vil gi operatørselskapene likviditet til å sette i gang prosjekter fram til 2022. Det vil virkelig monne og det absolutte kravet vi har til regjeringen. Hele næringen stiller seg bak bestillingen som Stortinget - minus MDG - har sendt til regjeringen om at man vil ha en pakke til behandling før revidert nasjonalbudsjett. Det er et krav til regjeringen, som de må ta på alvor, sier Alfheim.

Fremskrittspartiet og Senterpartiet har allerede varslet at de støtter næringens skatteforslag, som vil ha flertall med Arbeiderpartiets stemmer. Ap har ennå ikke konkludert, men kan støtte forslaget dersom det sikrer arbeidsplassene og sikrer staten inntekter, samt bidrar til utslippskutt.

- Vår konklusjon skal komme, men skatteregimet for olje- og gassnæringen har vært veldig robust. En slik endring gjør vi ikke uten å ha finansdepartementets vurdering på bordet. Men er det én gang skatteregimet kan endres midlertidig, er det nå. Alt må på bordet, alle steiner må snus. Denne industrien har gitt oss det handlingsrommet som gjør det mulig med krisepakker for alle oss andre. Nå må vi stille opp for dem, sier Skjæran.

«MDG-politikk»

I forkant av coronakrisen falt oljeprisen dramatisk som følge av en priskrig mellom blant annet Saudi-Arabia og Russland. Ved nyttår var prisen 60 dollar fatet, mens den nå vaker på 20 dollar fatet.

Coronaepidemien kommer på toppen av oljeprisfallet. Situasjonen for industrien gir en pekepinn på hva som vil skje med hvis man fører MDG-politikk og setter en sluttdato for virksomhet på norsk sokkel.

- MDG og Rødt har tatt en klar holdning til å stenge ned norsk sokkel. Nå ser vi hva som skjer hvis næringen får en nedkjøling, dette er en forsmak på utviklingen hvis man hadde ført en politikk med en styrt avvikling. Ingen ville investert, ingen ungdom ville søkt seg til yrkene, det som skjer nå synliggjør det som ville skjedd med MDGs og Rødts politikk. Vi vil bygge ny klimavennlig industri på skuldrene til denne næringen. Det er ikke mulig hvis den etterlates med brukket rygg, sier Bjørnar Skjæran.

Industri Energi-leder Alfheim følger opp. Spesielt reagerer han på at MDG ikke vil stille seg bak ønsket om en krisepakke for oljenæringen.

- MDG og Rødt er helt parkert. De aller fleste skjønner hvor pengene til krisepakkene kommer fra. 20 milliarder i måneden til bedriftene er fra oljefondet. Mitt håp nå er at de to styringspartiene finner ut av dette. Vi er avhengig av en politikk som holder noen stortingsvalg, det er sabla viktig for industrien at vi har stabile rammebetingelser. Håpet hos industrien er at Arbeiderpartiet og Høyre blir enige, så tror jeg de andre partiene bare må bli med. Jeg tror til og med SV vil være med, sier Alfheim.

MDG advarer Erna

Nyvalgt MDG-leder Une Bastholm advarte i sin landsmøtetale i helga mot å gi etter for press fra Fremskrittspartiet.

- Min oppfordring til statsminister Solberg er å ikke gi oljenæringen flere fossile subsidiepakker - gi dem heller en grønn omstillingspakke, sa Bastholm.

MDG ønsker en storstilt, forpliktende satsing på havvind, karbonfangst og -lagring og elektrifisering av kysten. Det vil også gi leverandørindustrien flere bein å stå på, var budskapet

- Verdens utslipp av klimagasser skal halveres innen 2030. Da kan vi ikke subsidiere leting etter oljeforekomster som vil komme i drift i 2035, sa Bastholm.