I Vaca Muerta, beliggende i Patagonia i Argentina, bor grupper av mapuche-urfolket. Mapuchefolket har ifølge geologiske funn levd i Chile og Argentina i over to og et halvt tusen år.

Lokale grupper hevder å ha bodd i Vaca Muerta i flere århundre før Argentina ble en uavhengig nasjon. Mapuchefolket har rike tradisjoner innen tekstilveving og sølvsmiing. Muntlige fortellinger holder flere hundre år med historie i live, inkludert motstanden mot spanske, chilenske og argentinske styresmakter.

Urfolket er også utsatt for nykolonialistisk utbytting og ødeleggelse av sitt land.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Vi ville aldri tilgitt dette her hjemme

Mapuche er blant gruppene som er mest utsatt for internasjonal fracking-virksomhet, inkludert fra Equinor. Hydraulisk frakturering (fracking) er en ytterst skadelig metode for utvinning av fossile brensler, nærmere bestemt skiferolje og skifergass.

Metoden medfører svært høye klimagassutslipp, betydelig risiko for ulykker som eksplosjoner, brann, og lekkasjer, hyppige jordskjelv, og høy risiko for forurensing av land og drikkevann.

Forskning har knyttet frackingens utslipp av ekstremt farlige, og hemmeligholdte, kjemikalier til blant annet leukemi hos barn, fødselsfeil, mental sykdom, nedsatt sædkvalitet, og skader på det sentrale nervesystemet. I USA har eksplosjoner ved frackinganlegg ført til langvarige helseplager.

Disse konsekvensene har ført til at fracking er forbudt i flere europeiske land, inkludert i Frankrike, Skottland, og Bulgaria. Likevel driver Equinor med fracking i Argentina – en praksis vi aldri ville tillatt hjemme hos oss.

I Argentina har internasjonale petroleumselskaper satt opp borehull nær sentrale vannkilder og matproduksjonsområder. Innbyggerne i byen Allen sier at drikkevannet forurenses og jordbruksområder raseres.

En av dem forklarer: «Dette er ødeleggelsen, ofringen av fruktdyrkingen, og forgiftingen av hele befolkningen i Allen. Allen har blitt erklært en by som kan ofres». Uhell ved frackingbrønner i Vaca Muerta skjer svært ofte - i 2018 skjedde det anslagsvis 934 uhell.

Selskapene skjuler mange av dem, men brønnarbeidere har filmet tilstandene i skjul. Lokalbefolkningen får ikke vite hvilke kjemikalier de eksponeres for. En betydelig mengde av innholdsstoffene holdes hemmelig, tilsynelatende grunnet ‘forretningshemmeligheter.’ Flere kommuner i regionen har forbudt fracking på grunn av risikoene, men ble overstyrt av Argentinas regjering, som hevder at kommunene ikke har myndighet til å verne sine folk fra ødeleggelsen som Equinor og andre selskaper påfører menneskene og naturen.

Selskapene skjuler mange av dem, men brønnarbeidere har filmet tilstandene i skjul. Lokalbefolkningen får ikke vite hvilke kjemikalier de eksponeres for. En betydelig mengde av innholdsstoffene holdes hemmelig, tilsynelatende grunnet «forretningshemmeligheter».

Flere kommuner i regionen har forbudt fracking på grunn av risikoene, men ble overstyrt av Argentinas regjering, som hevder at kommunene ikke har myndighet til å verne sine folk fra ødeleggelsen som Equinor og andre selskaper påfører menneskene og naturen.

Mer enn halvparten av den globale utslippsøkningen

Selv FNs komité for økonomiske, sosiale, og kulturelle rettigheter har bedt Argentina om å revurdere frackingen i Vaca Muerta, både på grunn av lokale konsekvenser, manglende konsultasjon med lokalsamfunn, og mangel på reguleringer, men også fordi fullstendig utvinning av Argentinas skifergassreservoarer ville brukt opp opptil 15 prosent av verdens karbonbudsjett for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Frackingens enorme metanutslipp er ekstremt klimaskadelige. En studie fra 2019 fant at utvinning av Nordamerikansk skifergass i det siste tiåret kan stå for mer enn halvparten av den globale utslippsøkningen fra fossile brensler i samme tidsrom.

Vaca Muerta er et av verdens største gassreservoarer, og enn så lenge har om lag fire prosent av gassen blitt utvunnet - fortsatt bruk av fracking vil være katastrofalt for mennesker og miljø både i Argentina og globalt.

Les også: I 2019 ble 212 miljøvernere over hele verden drept. Det må vi gjøre noe med

Fracking er ikke bare svært miljøskadelig. Ofte er det også en nykolonialistisk utbytting av mennesker i økonomisk og/eller økologisk utsatte områder. I 2020 startet eksporten av Vaca Muertas gass til det Europeiske marked, og handelsavtaler med EU kan føre til at fracket gass fra Argentina i økende grad konsumeres i Europa. Svære internasjonale selskaper skal altså få eksportere argentinske fossile brensler, og ødelegge argentinsk land og vår felles luft, for egen økonomisk profitt – med mindre fracking forbys i tide.

Equinor, som er 67 prosent statseid, skryter av sin styrkede tilstedeværelse i Vaca Muerta. De tier derimot stille om frackingens katastrofale konsekvenser, inkludert ødeleggelsen av urfolkets land. Denne knusende stillheten overrasker ikke.

Da selskapet sløste bort 200 milliarder kroner i USA, blant annet gjennom fracking, satt undersøkelser og avsløringer Equinors skyggesider på dagsordenen. Equinors frackingprosjekter i Argentina, som selskapet nok har gjort sitt for å obfuskere, har fått skremmende lite offentlig oppmerksomhet inntil nå.

Mange av oss i Norge har faktisk ikke kjennskap til at vårt statseide selskap bruker en av de mest ødeleggende metodene for energiproduksjon, og at Equinor har planer om å utvide denne virksomheten. Det passer liksom ikke så godt inn i selskapets narrativ om å være et «grønt energiselskap», heller enn et skittent petroleumselskap som drar nesten hele inntekten sin fra klima- og miljøødeleggende fossile brensler, også på bekostning av urfolksgrupper.

«Det var livet vårt i bytte, det var livet vårt som var på spill, ikke 13.000 pesos»

Mapuchefolket har lenge kjempet mot fracking. Cristina Lincopan, en av aktivistene, forteller at de mobiliserte seg, og gikk til et av selskapene som bygger brønner på deres land for å spørre om brønnene, og hvilke kjemikalier de bruker.

Selskapet tilbød dem 13.000 pesos (1190 norske kroner per juli 2021) for å tie stille, og nektet å oppgi informasjon.

Cristinas gruppe nektet å godta pengene, og sier «det var livet vårt i bytte, det var livet vårt som var på spill, ikke 13.000 pesos». Andre ganger ble aktivister fra Mapuchefolket møtt med sterkt bevæpnet politi og dratt bort fra området. Nå ber samfunnet om internasjonal støtte og oppmerksomhet i kampen for natur og menneskeliv.

Les mer fra Norsk debatt her

Hvordan kan Equinor forsvare at de bruker en av de mest skadelige og farlige utvinningsmetodene av fossile brensler, som er forbudt i flere land?

Hvordan kan vi godta at de skader urfolks tradisjonelle land og levemåter? Fracking ødelegger liv, helse, drikkevann, natur, og vår felles luft.

I en kontekst av Norges priviligerte økonomiske posisjon og vårt ansvar for å minske omfanget av klima- og naturkrisen, må vi for alvor begynne å stille spørsmål om hva vi er villige til å godta fra våre statseide selskaper.

Nettavisen har bedt om kommentar fra Equinor til dette debattinnlegget.