Hopp til innhold

Lenker seg sammen i protest mot Equinor – koordinerte aksjoner over hele landet

De har et ansvar for å unngå klimakatastrofe, mener gruppa Extinction Rebellion.

Demonstranter fra Extinction Rebellion utenfor Equinors anlegg på Rotvoll, Trondheim.

RØRLENKE: Demonstranter har lenket seg fast ved hjelp av rør og kroker utenfor Equinors anlegg på Rotvoll i Trondheim.

Foto: Knut Bløtekjær / NRK.

– Equinor må umiddelbart stoppe videre leting etter olje- og gassressurser. Og de må fase ut og stenge ned eksisterende produksjon, slik at vi kan unngå en global klimakatastrofe, sier Eivind Rindal i Extinction Rebellion i Trondheim.

Extinction Rebellion er en global miljøbevegelse som oppstod i London i 2019. De bruker sivil ulydighet som virkemiddel og har blitt kjent for sine til tider store og nokså visuelle demonstrasjoner.

Mandag gjennomfører gruppa koordinerte demonstrasjoner mot Equinor. Det er på plass i blant annet Trondheim, Stavanger, Oslo, Bergen og Kristiansand.

Demonstrasjon utanfor Equinor på Forus i Stavanger

HOVEDKONTOR: Demonstranter utenfor Equinors hovedkontor i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Har blokkert veien

I høst gjennomførte Extinction Rebellion flere demonstrasjoner i Oslo, blant annet rettet mot flere departementer som de mener må ta ansvar for å redde klimaet.

Nå er det altså Equinor som står for tur.

Demonstrasjonene staret kl. 7 mandag morgen, i Trondheim.

Da hadde om lag 20 aksjonister lenket seg sammen ved hjelp av rør og kroker utenfor Equinors forskningssenter på Rotvoll. Her blokkerte de hovedankomsten til senteret.

– Vi mener at Norge og Equinor, som et ledende norsk selskap, har et særlig ansvar, sier Eivind Rindal.

– Vi har tjent oss rike på produksjon av olje og gass gjennom generasjoner. Nå er det på tide at vi ikke bare ser profitter, men alle må bidra i den globale dugnaden for å redde planeten vår.

Eivind Rindal i XR Trondheim, demonstrerer utenfor Equinors anlegg på Rotvoll.

DUGNAD: Eivind Rindal i XR Trondheim mener det å redde klimaet er en global dugnad alle må være med på.

Foto: Knut Bløtekjær / NRK

«Equitanic»

I Kristiansand har demonstrantene på seg matrosdress, og de har omdøpt energiprodusenten til «Equitanic». De sammenligner norsk oljepolitikk og Equinor med Titanic – skipet som ikke kunne synke, men som gjorde det likevel.

– Vi har kledd oss ut som matrosene på Titanic, og sender ut et nødsignal om at nå må det stoppe, før de styrer rett inn i katastrofen, sier Annika Wattne Rodriguez.

Annika Wattne Rodriguez i Extinction Rebellion demonstrerer mot Equinor i Kristiansand.

NØDROP: Annika Wattne Rodriguez sammenligner seg med en matros på Titanic, som sender ut nødsignal om at man er på feil kurs.

Foto: Hanne Rebecca Nilsen / NRK

Hun sier at det i verden er funnet syv ganger mer olje enn det er forsvarlig å bruke, hvis vi skal unngå at klimaendringene skal bli større.

– Likevel fortsetter Norge og Equinor med å lete etter mer olje i Nordsjøen og andre steder, sier Rodriguez.

– Vi ønsker at våre barn, barnebarn og barnebarns barn skal ha en verden å leve i. Det kommer de ikke til å ha, hvis vi ikke bremser i tide.

Extinction Rebellion demonstrerer mot Equinor i Kristiansand.

EGENSKREVET CHANTY: Demonstrantene i Kristiansand har skrevet en egen chanty til Equinor, hvor de ber dem om å stoppe olje- og gassutvinningen.

Foto: Hanne Rebecca Nilsen / NRK

Klar for å ty til sivil ulydihet

I Stavanger var det bare to unge demonstranter som hadde møtt opp utenfor Equinors hovedkontor.

– Organisasjonen vår er helt ny her, men vi satser på å bli flere, sier talsperson for demonstrasjonen, Cinta Hondsmerk.

Selv om det gikk rolig for seg i oljehovedstaden, varsler Hondsmerk at de framover er villige til å ty til sivil ulydighet også her.

Hun har selv erfart at andre metoder ikke fører fram.

– Jeg har vært klimastreiker, men vi ser at det ikke nytter, sier Hondsmerk.

– I stedet for å få handling, får vi bare en klapp på skulderen og noen pene ord. Vi ser at det som nytter er å bryte loven, selv om det ikke er det vi ønsker.

Demonstrant utanfor Equinor sitt hovudkontor i Stavanger

MATROS: Cinta Hondsmerk hadde på seg matrosdress, for å symbolisere at det ikke er for sent å legge om kursen.

Foto: Erik Waage / NRK

Setter opp gateteater

I Trondheim opplyser gruppa om at de bedriver informasjonarbeid og setter opp enkle gateteater «som viser hvordan Norges største selskap er med på å styre mot klimaundergangen gjennom sin fortsatte utvinning av olje».

Gruppa opplyste på forhånd at de var innstilt på å både bli arrestert og bli bøtelagt, da andre aksjonister har opplevd dette tidligere, både i inn- og utland.

Blant annet stod Extincion Rebellion i helga bak en demonstrasjon i London, der ni aktivister ble arrestert. Noen hadde limt seg selv fast til Tower Bridge.

Ifølge avisa The Guardian mener demonstrantene at de britiske myndighetene har gjort for lite, etter at de for to år siden erklærte klimakrise.

Lov innenfor ytringsfrihetens grenser

Politiet har også vært i dialog med demonstrantene, og har fulgt med situasjonen.

Innsatsleder Thor Inge Aas i Trøndelag politidistrikt sa til Adressa i 9-tiden mandag formiddag at demonstrantene har lov til å markere seg innenfor ytringsfrihetens grenser.

Så lenge de ikke er til vesentlig hinder eller utfører straffbare forhold har de lov til å sitte der. Men politiet har midler for å bryte opp demonstrasjonen om nødvendig.

– Vi håper ikke at det blir nødvendig, så inntil videre får de bare sitte der med rørene. Det er et større problem for dem enn for oss, sia Aas til avisa.

Demonstranter fra Extinction Rebellion utenfor Equinors anlegg på Rotvoll, Trondheim.

GATETEATER: Enkle gateteater skal illustrere hvordan oljeutvinningen fører til klimaundergang.

Foto: Knut Bløtekjær / NRK

– Bør få si sin mening

Equinor har ikke foretatt seg noe for å få stanset demonstrasjonene.

– Vi har ytringsfrihet, og alle bør få anledning til å si sin mening, som vi ser her i dag, sier Henriette Undrum.

Hun er plassjef på Rotvoll, og uttaler seg også på vegne av Equinor sentralt.

– For oss er det viktig at det foregår i en sånn form at det ivaretar sikkerheten både for våre ansatte og for de som demonstrerer. Det er håndterbart slik det foregår nå.

Henriette Undrum, plassjef på Equinors anlegg på Rotvoll, Trondheim.

SKAL BLI GRØNNERE: Plassjef på Equinors anlegg på Rotvoll, Henriette Undrum, sier de er enige med demonstrantene i at de må satse på mer fornybar energi.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Undrum sier at en grønnere og mer fornybar energi, er i høysetet for Equinor.

– Vi jobber veldig hardt med å tilrettelegge for reduserte utslipp så raskt vi kan, mer elektrisitet og CO2-fangst og -lagring.

– Så dere er egentlig enige med demonstrantene?

– Vi er i alle fall enige i at vi må ha en strategi om å omstille energisystemet. Så har vi sikkert ulike innfallsvinler til den problemstillingen, men at vi skal omstille, det er helt sikkert.