DEBATT

Extinction Rebellion:

Nå er det alvor

Enkelte stemmer i miljøbevegelsen tar til orde for langt mer radikale metoder enn ikkevoldelig sivil ulydighet. Det burde statsministeren være bekymret for.

IKKE NYTT: Det norske demokratiet tåler godt at noen ungdommer avbryter Stortingets spørretime. Det er heller ikke noe nytt, men har vært gjort flere ganger siden 1970-tallet, noe både demokratiet og Stortinget har håndtert greit, skriver kronikkforfatteren. Her fra Extinction Rebellions demonstrasjon på Stortinget for noen uker siden. Foto: Heiko Junge / NTB
IKKE NYTT: Det norske demokratiet tåler godt at noen ungdommer avbryter Stortingets spørretime. Det er heller ikke noe nytt, men har vært gjort flere ganger siden 1970-tallet, noe både demokratiet og Stortinget har håndtert greit, skriver kronikkforfatteren. Her fra Extinction Rebellions demonstrasjon på Stortinget for noen uker siden. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nå er det alvor – vi må styrke demokratiet. Norsk olje- og klima- og naturpolitikk truer både livsgrunnlaget og demokratiet vårt. Det er på tide å ta folket med på råd. Da den siste klimarapporten ble lagt fram uttalte FNs generalsekretær António Guterres: «Å investere i ny infrastruktur for fossil energi er moralsk og økonomisk galskap».

I oljestaten Norge tror vi slik kritikk gjelder alle andre, og ikke oss selv. Derfor fortsetter vi å investere i mer olje og gass. Vi gir oljeindustrien krisepakker den ikke trenger, og presenterer nye olje- og gassfunn som gladnyheter.

Det er denne galskapen vi i Extinction Rebellion protesterer mot når vi blokkerer tankbiler med bensin, tog med flydrivstoff og skip med olje. Det er de ansvarlige vi peker på når vi limer oss fast i stortingssalen og roper og synger ut vår appell. Galskapen kan ikke fortsette, og vi har en plikt til å si fra.

Jonas Gahr Støre har uttalt at det grønne skiftet ikke må gå for fort. Han er bekymret for opptøyer fra «gule vester» som i Frankrike. Det er å snu det hele på hodet. Det er den uansvarlige politikken i møte med klima- og naturkrisen som nå gjør at folk demonstrerer i Norge. Statsministeren burde i stedet være bekymret for alle de som mister liv, helse og hjem på grunn av norsk olje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.